Poderi del Paradiso (IT)
Italië / Toscane / San Gimignano
Rond het jaar 1000 (In deze periode werd in San Gimignano een Vernaccia-wijnstok geboren) arriveert vanuit Val di Pesa in San Gimignano Puccio di Cetto, en dit is de eerste historische referentie naar de familie Cetti in het gebied van San gimignano.
In de 13e eeuw verschijnt "Paradiso" in de literatuur van onze zone en behoren vervolgens toe aan Callimaco Bonaccorsi, vooraanstaande heer van San Gimignano. In de 14e en 15e eeuw werden de Cetti met Nello, Giuliano en Martino een van de belangrijkste families en landeigenaren in de gemeente San Gimignano. Giuliano en Martino verblijven in San Gimignano (referentie, familiegraf op het Pecoriplein met aankondiging van de kunstenaar Ghirlandaio in 1423, in opdracht van hen); Nello werd docent aan de rechtenfaculteit aan de Universiteit van Bologna.
In 1973 nam de familie Cetti de “Podere Paradiso” over, de kern waaruit in de loop der tijd de structuur van het hele bedrijf is ontstaan.
Het bedrijf vandaag de dag
Het bedrijf gestart door Vasco Cetti (oorspronkelijk chirurg van beroep) en zijn vrouw Graziella Cappelli is gestart in 1973. Nu geleid door hun zoon David Cetti.
Poderi del Paradiso strekt zich uit in een amfitheater van wijngaarden aan de voet van SAN GIMIGNANO en ze hebben bijna 30 hectare aan wijngaarden en realiseren een productie, met de onschatbare hulp van de wijnmaker Paolo Caciorgna, van meer dan 150 duizend flessen per jaar. Er zijn daarnaast ook bijna 1300 olijfbomen die een uitstekende olijfolie produceren.
Terwijl ze erg van de Vernaccia-wijn van San Gimignano houden, gerealiseerd in talloze versies, is de boerderij ervan overtuigd om het terroir in San Gimignano te testen. Sinds de vroege jaren '80 in zijn wijngaarden, dicht bij de wijnstok van de traditionele Vernaccia en Sangiovese, zijn dan ook aangeplant de volgende druiven: Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, Merlot, Syrah en Chardonnay
Cascina del Pozzo (IT)
Italië / Piemonte / Castellinaldo d'Alba
Cascina del Pozzo is al sinds de oorsprong een boerenbedrijf dat wijn produceert.
Het wijnhuis is gevestigd in Castellinaldo d'Alba, in het hart van de Roero. De geschiedenis gaat over mannen en vrouwen die al vijf generaties lang wijn maken en het land verbouwen, waarbij het land steeds van vader op zoon wordt doorgegeven. Giacomo Marchisio begon samen met zijn zoon Giovanni begin 1900 met de wijnproductie in de heuvels van Roero.
Flavio en zijn vrouw Vilma (derde generatie) namen de erfenis over en richtten in 1983 de wijnmakerij Vigna del Pozzo op (het huidige hoofdkantoor van de wijnmakerij). Begin 2000 hernoemden hun kinderen Gianmario, Stefano en Denise samen met Filomena, Sara en Paolo de wijnmakerij tot Cascina del Pozzo.
Jaar na jaar produceren ze kwaliteitswijnen en streven naar het maken van nieuwe wijnen/labels. Vandaag de dag vinden we ook de vijfde generatie terug in het bedrijf: Lorenzo en Gabriele zijn fulltime actief in het familiebedrijf en Lucrezia, Michele en Giulia staan altijd klaar om hen te ondersteunen.
Het bedrijf vandaag de dag
Het wijnhuis heeft 22 hectare aan wijngaarden in eigendom, allemaal in Castellinaldo, waar ze persoonlijk voor elke rij zorgen, omdat deze uniek is.
In het wijnhuis is het motto respect voor de natuur en traditie. In hun assortiment vinden we onder andere de volgende labels: de Roero Arneis (Montemeraviglia), Castellinaldo Barbera d'Alba en Roero (Montegalletto en Serra Zoanni). Dit zijn hun meest kostbare juweeltjes en zorgen. altijd voor een betere kwaliteit en meer naamsbekendheid van deze nog relatief onbekende wijnen.
De technologieën die zij gebruiken zijn geavanceerd, waarbij de traditionele werkwijze niet vergeten wordt en deze altijd het leidende principe is voor het complete proces van het maken van de wijn.
La Biòca (IT)
Italië / Piemonte / Langhe
Het hart van de wijnmakerij in de Langhe
La Biòca is een kleine wijnmakerij in de Langhe. De wijnkelder ligt vlakbij Serralunga d'Alba, waar ze de productie, vinificatie, rijping en verkoop van de wijn verzorgen. Ook is hun agritoerisme hier gevestigd. Ze gebruiken alleen druiven van hun eigen wijngaarden in de gemeenten Monforte d'Alba, Novello, La Morra en Barbaresco en Roddino. Ze hebben 9,1 hectare wijngaarden voor de productie van hun wijnen.
Het beste van Langhe-wijnen
In La Biòca produceren ze wijnen volgens de Langhe-traditie, zoals Dolcetto, Barbera, Nebbiolo en Rossese Bianco en Moscato. Hun assortiment omvat wijnen van zeldzame inheemse of oude wijngaarden uit Piemonte. Naast witte en rode wijnen produceren zij ook twee roséwijnen op basis van Dolcetto. Ze experimenteren ook met enkele fermentaties en rijping van verschillende wijnen in 'amfora' (klei).
Een wijnmakerij die zich richt op excellentie
De naam van de wijnmakerij in de Langhe is afgeleid van het Piemontese woord "biòca", wat een vastberaden persoon met een hard hoofd betekent. Die net als zij, voortdurend proberen de uitmuntendheid van hun land uit te drukken door middel van wijn.
Zij zijn toegewijd aan de zorg voor hun wijngaarden en aan de druivenoogst, die vervolgens naar hun kelder wordt overgebracht en met grote aandacht wordt behandeld, waardoor de verschillende kwaliteiten wijn die hun gasten en klanten kunnen proeven en kopen, tot leven komen.
Tunella (IT)
Italië / Friuli / Premariacco
Opa ‘Min’ – en daarna Livio, onze vader – begonnen in de jaren 60 aan de geschiedenis van wat nu Tunella is, eigendom van Massimo en Marco Zorzettig. De twee zijn nu, samen met hun moeder Gabriella, de trotse hoeder van de traditie van hun familie, met meer dan 50 jaar geschiedenis. Tunella is het schoolvoorbeeld van een realiteit waarin de betekenis van het heden samensmelt met de herinnering aan het verleden, samen met een sterke drang om te experimenteren terwijl de beste tradities van de Colli Orientali del Friuli bijna religieus worden gerespecteerd: een toekomst die is gebouwd op het heden, dag na dag.
Sinds 2002 heet het bedrijf Tunella: de nieuwe naam, die de vorige – Livio Zorzettig – heeft vervangen, is een toponiem dat duidt op een boerderij en een heuvel gelegen in de buurt van de wijngaard, tussen weilanden en wijngaarden, omgeven door het glooiende landschap van de Colli Orientali.
Hoewel Tunella een rijke geschiedenis heeft, zijn zij nooit de nauwgezette aandacht uit het oog verloren die het werk van elke kleine wijnmaker kenmerkt. Het is geen toeval dat hun werkfilosofie is "doe weinig om het beter te doen": zo kunnen zij een topkwaliteit, absoluut unieke en persoonlijke wijn produceren.
Het bedrijf vandaag de dag
In totaal hebben ze 70 hectare wijnstokken geplant op zonovergoten terrassen die regelmatig genieten van verkoelende briesjes van de nabijgelegen Adriatische Zee. De bodem hier is een speciale mix van mergel en zandsteen, plaatselijk bekend als "ponca" en helpt om veel frisheid en elegantie in de afgewerkte wijnen te krijgen. De druiven voor deze botteling worden zorgvuldig geoogst bij optimale rijpheid en vervolgens vergist met inheemse gisten in Slavonische eikenhouten vaten van 30 liter. Na een periode van rijping op de droesem gedurende de winter wordt de jonge wijn gebotteld en vrijgegeven.
Domìni Veneti (IT)
Italië / Veneto / Valpolicella
Over het Wijnhuis
Domini Veneti is een toegewijd wijnhuis gelegen in het hart van de betoverende Venetiaanse heuvels, waar eeuwenoude tradities samenkomen met moderne wijnbouwtechnieken. Dit wijnhuis, dat de nadruk legt op de unieke terroirs van de regio, zet zich in voor de productie van kwaliteitswijnen die de essentie van Venetië vastleggen. De liefde voor het land, gecombineerd met vakmanschap en respect voor de natuur, resulteert in wijnen die zowel authentiek als innovatief zijn.
Druiven en Wijnen
Domini Veneti staat bekend om zijn zorgvuldig geselecteerde druivenrassen zoals Corvina, Rondinella en Molinara. Hun assortiment omvat zowel klassieke wijnen zoals Valpolicella en Amarone, als moderne interpretaties die getuigen van de evolutie van de Venetiaanse wijnproductie. Elk glas vertelt het verhaal van een rijke terroir en een passie voor perfectie.
Filosofie
Met een sterke focus op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, streeft Domini Veneti ernaar om alle facetten van de wijnproductie te harmoniseren met de natuurlijke omgeving. De wijngaarden worden met zorg beheerd om de biodiversiteit te bevorderen, terwijl moderne technieken en traditionele waarden worden geïntegreerd voor het maken van wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.
Erkenning
De wijnen van Domini Veneti hebben talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen, wat hun reputatie als een van de meest vooraanstaande wijnhuizen in de regio bevestigt. Geniet van de complexe smaken en aroma’s die de unieke geschiedenis en cultuur van Venetië weerspiegelen, en ontdek wat deze uitzonderlijke wijnen te bieden hebben.
Massaria Borgo dei Trulli (IT)
Italië / Puglia / Apulië
Masseria Borgo dei Trulli – Authentieke Pugliese Wijn met Moderne Finesse
Een toonaangevend wijnhuis in Puglia, de zonovergoten hak van Italië. De naam verwijst naar de trulli, de karakteristieke kegelvormige stenen huisjes die typerend zijn voor deze regio. Dit wijnhuis combineert de rijke tradities van Zuid-Italië met moderne vinificatietechnieken om wijnen te creëren die zowel authentiek als verfijnd zijn.
Gelegen in het hart van de Salento-regio, staat Masseria Borgo dei Trulli bekend om zijn wijnen van inheemse druivenrassen zoals Primitivo, Negroamaro en Malvasia Nera, maar ook internationale variëteiten zoals Syrah en Chardonnay worden hier met succes verbouwd. De wijngaarden profiteren van de unieke combinatie van een mediterraan klimaat, kalkrijke bodems en een verkoelende invloed van de Adriatische en Ionische Zee, wat zorgt voor intense aroma’s, diepgang en frisheid in de wijnen.
Een Perfecte Balans Tussen Traditie en Innovatie
Bij Masseria Borgo dei Trulli worden eeuwenoude wijnbouwtradities gerespecteerd, terwijl er tegelijkertijd volop wordt geïnvesteerd in duurzame en innovatieve technieken. De wijnstokken worden zorgvuldig beheerd met minimale interventie, zodat de natuurlijke expressie van de druiven optimaal bewaard blijft. De oogst gebeurt handmatig, met een strenge selectie van alleen de beste druiven, zodat elke wijn een weerspiegeling is van het uitzonderlijke terroir.
De kelder is uitgerust met moderne technologieën die helpen om het karakter, de fruitigheid en de complexiteit van de wijnen te behouden. Voor de rijping wordt een combinatie van roestvrijstalen tanks, betonnen vaten en Franse eikenhouten barriques gebruikt, afhankelijk van de wijn en het gewenste smaakprofiel. Dit zorgt voor wijnen die enerzijds krachtig en vol zijn, maar anderzijds ook een verfijnde elegantie en frisheid behouden.
Het Terroir van Salento: Krachtige Wijnen met Karakter
De regio Salento staat bekend om zijn warme klimaat, met lange zonnige dagen en weinig neerslag. Dit leidt tot wijnen met een diepe kleur, rijke aroma’s en een fluweelzachte structuur. De nabijheid van de zee helpt om de hitte te temperen en draagt bij aan de natuurlijke frisheid van de wijnen, waardoor ze ondanks hun intensiteit toch een uitstekende balans behouden.
Een van de meest iconische wijnen van het huis is de Primitivo di Manduria, een wijn die bekend staat om zijn weelderige tonen van rijpe pruimen, kersen, kruiden en chocolade, ondersteund door zijdezachte tannines en een lange, aanhoudende afdronk. Ook de Negroamaro en Malvasia Nera brengen diepe, aromatische rode wijnen voort met tonen van zwarte bessen, mediterrane kruiden en een subtiele kruidigheid. Voor liefhebbers van witte wijn biedt het huis expressieve Verdeca en Fiano met een minerale toets en verfrissende citrusaroma’s.
Een Toekomstgerichte Visie: Duurzaamheid en Ambacht
Bij Masseria Borgo dei Trulli wordt gewerkt met een sterke focus op duurzaamheid en respect voor de natuur. De wijngaarden worden op een milieuvriendelijke manier beheerd, met zo min mogelijk chemische ingrepen en een groot respect voor de biodiversiteit van het landschap. Waterbesparing, hergebruik van natuurlijke hulpbronnen en minimale impact op de omgeving staan centraal in hun werkwijze.
Daarnaast is er een grote nadruk op ambachtelijk vakmanschap, waarbij elke wijn met zorg wordt gecreëerd door een gepassioneerd team van wijnmakers. Het doel is om wijnen te produceren die niet alleen de essentie van Puglia vastleggen, maar ook internationaal gewaardeerd worden om hun kwaliteit en finesse.
Masseria Borgo dei Trulli: De Perfecte Expressie van Puglia
Masseria Borgo dei Trulli belichaamt de ziel van Puglia: een regio vol zon, passie en rijke tradities. De wijnen van dit huis combineren het krachtige, mediterrane karakter van de streek met een moderne elegantie, waardoor ze perfect aansluiten bij zowel traditionele Italiaanse gerechten als internationale keukens.
Voor liefhebbers van volle, expressieve en karaktervolle wijnen is Masseria Borgo dei Trulli een naam om te onthouden. Of het nu gaat om een diepe, zwoele Primitivo of een verfrissende Fiano, elke fles vertelt het verhaal van een land dat al eeuwenlang bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen.
Valdo (IT)
Italië / Veneto / Valdobbiadene
De geschiedenis van Valdo is het verhaal van de familie Bolla en een verhaal van passie en ondernemersgeest. Een verhaal dat drie generaties overspant, strikt verbonden met de evolutie van Prosecco en het prachtige land dat fungeert als podium voor de wijnbouwroeping van de familie, de Valdobbiadene.
Abele Bolla, in 1883 eigenaar van een herberg die nog steeds bestaat in Soave in de provincie Verona, besloot stille wijnen te gaan produceren om de beste restaurants in Venetië en Milaan te bevoorraden. Een groep vindingrijke zakenlieden in Valdobbiadene besloot zich in 1926 te verenigen en richtte de “Società Anonima Vini Superiori” op: een wijnhuis dat zich voornamelijk toelegt op het mousserende proces van de Valdobbiadene Prosecco Superiore en de Cartizze. In 1938 besloot Sergio Bolla om zich uit te kopen uit de “Società Anonima Vini Superiori”. In 1941 werd de naam verandert naar Valdo.
De eerste versie van de Prosecco Marca Oro werd in 1958 gelanceerd, en is een symbool geworden van Valdo's succes en heeft bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van deze mousserende wijn. In 1960 ging Valdo buiten hun eigen regio en verkocht wijn door geheel Italië.
Het bedrijf vandaag de dag
In samenhang met de exodus van migranten naar het buitenland, besloten talloze Italiaanse restauranteigenaren om de producten die ze in hun restaurants verkochten mee te nemen naar hun nieuwe zakelijke ondernemingen buiten Italië. En zo begon Valdo's internationale succes.
Sinds 1990 is Valdo een internationale merknaam geworden en Valdo Europe werd opgericht in 2013 met een hoofdkantoor in Duitsland. In 2017 werd ook Valdo USA opgericht.
Domaine de la Baume (FR)
Frankrijk / Languedoc-Roussillon / Pays d'Oc
Een rijke geschiedenis achter de "geheimen van het zuiden"
Het verhaal van Domaine de la Baume begon in 1880, toen de familie PRAT, gepassioneerd en verliefd op de wijnstokken, besloot om het om te vormen tot een gerenommeerd landgoed. Destijds was de wijngaard braak komen te liggen na de phylloxera-crisis. Jean Prat, de vader, bouwde een karaktervol landgoed, "La Folie", dat door de jaren heen het symbool van het landgoed is gebleven. Ongeveer twintig jaar lang leverde Jean Prat, met de hulp van zijn zonen, een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de reputatie van zijn wijnen en investeerde hij zwaar in de wijngaard, waarbij hij 100 hectare herplantte. In 1900 opende hij een boetiek gewijd aan Domaine de la Baume-wijnen aan de beroemde Boulevard Haussmann in Parijs, een ongelooflijke showcase voor de wijnen van het landgoed.
Gedwongen tot ouderdom gaf hij het landgoed door aan zijn zonen, samen met zijn passie en smaak voor hard werken. Twee generaties eigenaren volgden en in 1990 nam het verhaal een nieuwe wending met de komst van de familie Hardy, van Australische afkomst. De Hardy's hebben veel meer doorgegeven dan hun savoir-faire, ze hebben ook een state of mind met zich meegebracht. Met als doel de wijngaard te herstructureren, plantten ze internationale druivensoorten op het landgoed. Ze begonnen ook met nachtelijke oogst en introduceerden moderne wijnmaak- en rijpingstechnieken die deze onderscheidende stijlen hebben gecreëerd, met het grootste respect voor de druif. Sinds 2003 is het landgoed in handen van de familie Helfrich, die het landgoed verder heeft ontwikkeld en hun wijnen op de internationale kaart heeft gezet.
Het bedrijf vandaag de dag
Een terroir dat geheimen prijsgeeft
Het landgoed beslaat 216 hectare, met een grote verscheidenheid aan druivensoorten: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Roussanne, Cabernet Blanc, Cinsault, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot en Pinot Noir
floreren in de wijngaarden.
Klimaat: Domaine de la Baume geniet van een mediterraan klimaat. Dit wordt gekenmerkt door afwisselend milde winters en hete zomers, een combinatie van veel zonneschijn en een paar hevige winden. Regenval, onregelmatig verdeeld over het jaar, valt voornamelijk in de lente en de herfst, wat zorgt voor een optimale groei en rijping van de druiven.
Bodem: De bodem waarop de wijnstokken van Domaine de la Baume zijn geplant, is zeer gediversifieerd. Terwijl de halfhellingen kalksteenkiezels hebben, zijn de plateaus kleiachtig-kalksteen en kleiachtig-zandig. Dit rijke terroir maakt het mogelijk om een breed scala aan wijnen te produceren, van gezellig tot subtieler. Wat ze ook zijn, ze bieden een breed palet aan aroma's.
De wijnranken van het Domaine worden gesnoeid met Cordon de Royat, Guyot enkel of dubbel. "Het type snoei hangt af van verschillende parameters, zoals de leeftijd van de wijnrank, zijn gedrag, zijn evenwicht... Onze expertise stelt ons in staat om de ideale grootte voor elk perceel te bepalen". Xavier Sabouraud, Wijngaardmanager.
Onze wijnbouwstijl
Na een jaar van werk gedurende de vier seizoenen en van het verzorgen van de wijnstokken, komt het langverwachte moment van de oogst. Het kiezen van de oogstdatum voor elk perceel is een zeer belangrijke beslissing om kwaliteitsdruiven te oogsten met de beste rijpheid. Bij Domaine de la Baume worden de oogst en de vinificatie uitgevoerd volgens een strikte selectie per perceel, wat betekent dat elk perceel afzonderlijk wordt geoogst en gevinifieerd om de typiciteit en het karakter van elke druivensoort te behouden. Voor de vinificatie van onze witte en roséwijnen gebruiken we koude stabilisatie, waarbij de most wordt gekoeld vóór de vinificatie om het maximale aromatische potentieel van elke wijn te behouden. Voor onze rode wijnen kiezen we voor koude maceratie van de druiven vóór de fermentatie om een mooie kleur te verkrijgen en het volledige potentieel van het fruit te extraheren, terwijl de frisheid behouden blijft.
"We stellen onze savoir-faire en de grootste aandacht ten dienste van elk van onze percelen om het beste van hun potentieel tot uitdrukking te brengen". Marie Toussaint, oenoloog.
Geheimen van het zuiden
Om een uitzonderlijke wijn te produceren, is een zorgvuldig bewaarde savoir-faire nodig. Hier zijn enkele van onze geheimen…
GEHEIM NUMMER 1: NACHTELIJKE OOGSTEN
Om de aroma's en de versheid van het fruit tijdens de oogst te behouden. Domaine de la Baume was een van de eerste landgoederen in de Languedoc die nachtelijke oogsten toepaste.
GEHEIM NUMMER 2: SELECTIE VAN DE PERCELEN
Om de typiciteit en het karakter van elke druivensoort te behouden.
GEHEIM NUMMER 3: EEN GROTE VARIËTEIT AAN VARIËTEITUITDRUKKING
Om wijnen te creëren met een breed scala aan aroma's.
Moillard-Grivot (FR)
Frankrijk / Bourgogne / Nuits-Saint-Georges
Een Bourgondisch huis gesticht in 1850
Het huis voor Bourgondische Wijnen en Crémants heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 19e eeuw. Uit de archieven van Nuits-Saint-Georges blijkt namelijk dat de familie Moillard al vóór de Franse Revolutie wijngaarden bezat. In 1848 trouwde Symphorien Moillard met Marguerite Grivot, wiens familie wijngaarden bezat.
Terwijl het kleine bedrijf groeide, zette de eerste trein op de nieuwe lijn Parijs-Lyon-Marseille ("P.L.M") in 1850 een Belgische notaris af in Nuits-Saint-Georges: hij werd de eerste internationale klant van Symphorien Moillard. Nadat hij de wijnen van het Huis had geproefd, was de notaris zo onder de indruk dat hij Symphorien ervan overtuigde hem een selectie Bourgondische wijnen uit België te sturen. Dit was het begin van Moillards handelsactiviteiten en de eerste export.
Deze nieuwe activiteit vergde veel expertise om het verouderingspotentieel van de wijnen over drie, vijf of tien jaar te kunnen voorspellen. Sindsdien heeft Moillard het nauwkeurige werk van vinificatie en rijping voortgezet om alle wijnen tot hun volledige potentieel te brengen.
Het bedrijf vandaag de dag
Een bevoorrechte situatie
Domaine Moillard, gelegen in het hart van Bourgondië in Nuits-Saint-Georges, strekt zich uit over 11,5 hectare in de wijngaard van de Côte de Nuits en produceert wijnen uit de AOP-categorie:
- Bourgogne Hautes Côtes de Nuits – Wit en rood
- Côte de Nuits-Villages – Rood
- Savigny-Lès-Beaune – Rood
- Nuits-Saint-Georges “Les Argillats” – Rood
Het landgoed is gecertificeerd met een hoge milieuwaarde niveau 3. De wijngaarden worden beheerd met behulp van duurzame wijnbouw, waarbij de behandelingen beperkt blijven tot het strikt noodzakelijke, waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd en de wijngaarden worden aangepast aan elk perceel, afhankelijk van het oogstjaar. De opbrengsten worden op het hele landgoed gecontroleerd en de oogstdatum wordt met grote zorg bepaald, zodat de druiven voldoende tijd hebben om perfect te rijpen. Zij streven ernaar onze impact op het milieu te verkleinen en de zeldzame en kostbare hulpbronnen van onze planeet te behouden en te herstellen.
De kunst van de koopman, wijnmaker en kweker
Een unieke selectie van onze partnerwijnbouwers
Naarmate Bourgondië zich verder verspreidde, werd de rol van de handelaren-kwekers in de loop der eeuwen aanzienlijk groter. Om een breder aanbod aan appellations en climats te kunnen bieden, werken zij nauw samen met een selectie aan partnerwijnbouwers die gepassioneerd en gekwalificeerd zijn. Zij geven de voorkeur aan de aankoop van druiven, die zij dan op traditionele wijze verwerken. Zij zijn al jarenlang partners en ondersteunen hen het hele jaar door bij het beheer van de wijngaarden en de oogst, dit volgens strikte specificaties. Bij Moillard is het bewerken van de wijnstokken essentieel: duurzame wijnbouw, gecontroleerde opbrengsten, gerespecteerde wijnstokken en zorgvuldige oogsten zijn de geheimen van kwaliteitsdruiven en uitzonderlijke oogsten. Deze zorgen voor een constante kwaliteit en geven elk perceel de kans om zijn eigen persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen.
Om de kwaliteit van de wijnen altijd beter te kunnen controleren, betrekt Serge de Bucy, hoofd van de afdeling wijninkoop en oenologie, zijn druiven of most rechtstreeks van partnerwijnbouwers: “Wij hebben het volste vertrouwen in onze wijnbouwers. Met sommigen van hen hebben we overeenkomsten die al meer dan dertig jaar duren. Vervolgens is het aan ons om de vinificatie en rijping van de wijnen te verzorgen, altijd volgens onze specificaties.” Deze enthousiastelingen komen uit alle generaties en hebben één ding gemeen: vrijgevigheid. Moillard-wijnen worden volgens de Bourgondische traditie geproduceerd en zijn gebaseerd op een streven naar grote finesse.
Wijnmaken is een kunst die precisie en meesterschap in de kelder vereist. Bij Maison Moillard doet ons team van oenologen er alles aan om kwaliteitswijnen aan te bieden, ongeacht het oogstjaar. De wijnbouwstijl met minimale interventie is kenmerkend voor het huis. Wat zij vooral willen, is de stempel van het terroir en de Climats behouden om geweldige, expressieve en verfijnde wijnen te creëren. Bij Moillard profiteert elk perceel van een op maat gemaakte vinificatie en rijping. Door deze technieken te beheersen, kunnen ze subtiele, elegante en aromatische wijnen produceren, waarbij de nadruk ligt op de zuiverste expressie van het fruit.
Sauvion (FR)
Frankrijk / Loire / Éolie
Een gerenommeerd wijnhuis, gelegen in het hart van de Nantais-wijngaard op Château du Cléray-Sauvion in Éolie, een gebied dat bekendstaat als het "land van de wind" vanwege de zachte zeebries die de wijnstokken streelt. Sinds 1935 is het château in bezit van de familie Sauvion, waardoor het met zijn oude gewelfde kelders een van de oudste panden in de Sèvre-et-Maine-wijngaarden is.
Het bedrijf vandaag de dag
Het domein beslaat ongeveer 95 hectare, voornamelijk beplant met Muscadet Sèvre & Maine, maar ook met variëteiten als Gros-Plant, Chardonnay en Sauvignon. De bodems, rijk aan silica en klei, geven de wijnen een groot verouderingspotentieel. Sauvion richt zich op finesse en elegantie, wat heeft geleid tot internationale erkenning; ongeveer 60% van hun productie wordt geëxporteerd naar tachtig landen, waarmee ze wereldwijd ambassadeur zijn van de regio.
Met een rijke historie en toewijding aan kwaliteit blijft Sauvion een toonaangevend wijnhuis in de Loirestreek.
Domaine Viticole de la Ville de Colmar (FR)
Frankrijk / Elzas / Colmar
Dit domein werd in 1895 opgericht door de beroemde ampelograaf Chrétien Oberlin en heeft een bevoorrechte positie in het hart van het Elzasser wijnbouwgebied.
Het domein beslaat meer dan 28 hectare land, van de 14 hectare grote wijngaard Clos Saint-Jacques, gelegen in de buurt van de pakhuizen, tot de prestigieuze wijngaard Hospices Civils Louis Pasteur de Colmar. Het domein beslaat ook de beste wijngaarden van de omliggende dorpen, waar geweldige jaargangen als Pfersigberg, Hengst, Florimont en meer te vinden zijn.
Dit wonderbaarlijk gevarieerde land betekent dat Colmar een uitstekend assortiment wijnen en verbluffend rijke gerechten en wijncombinaties kan bieden.
Hun expertise
De filosofie: uitzonderlijke wijnen maken in de grote traditie van wijnbouw en fermentatie die respect voor hun wijnstokken en de unieke bodems die hen voeden, hoog houdt.
De wijnen zijn het resultaat van de onvermoeibare arbeid van hun wijnbouwers, gepassioneerde werknemers die er voortdurend naar streven om de beste jaargangen te produceren voor het genot van uw smaakpapillen.
Hun grote expertise is regelmatig bekroond met talloze onderscheidingen in Concours en in Franse en internationale wijngidsen.
Au Pied du Mont Chauve (FR)
Frankrijk / Bourgogne / Chassagne-Montrachet
Au Pied du Mont Chauve – Biodynamische ‘Haute Couture’ Wijnen uit de Bourgogne**
Aan de voet van de legendarische Mont Chauve, beter bekend als de heuvel van Montrachet, ligt Au Pied du Mont Chauve, een prestigieus en vooruitstrevend wijnhuis van de familie Picard. Dit domein werd opgericht eind jaren 2000, toen de familie reeds eigenaar was van historische wijngaarden in de meest gerenommeerde delen van de Bourgogne: Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Puligny-Montrachet, De naam verwijst direct naar deze mythische plek, waar enkele van de meest verfijnde witte wijnen ter wereld worden geboren.
Wat Au Pied du Mont Chauve zo bijzonder maakt, is de ongekende diversiteit aan terroirs. Het wijnhuis beschikt over 20 prestigieuze ‘climats’ – zorgvuldig afgebakende wijngaardpercelen die typerend zijn voor de Bourgogne – waaronder de befaamde Les Demoiselles, Les Caillerets en En Remilly. De kalkrijke bodems en het ideale microklimaat zorgen voor een wijnstijl waarin finesse, mineraliteit en complexiteit perfect samenkomen. Hier worden wijnen geproduceerd die niet alleen het karakter van hun herkomst weerspiegelen, maar ook de passie en precisie van het wijnhuis.
Van Aarde Tot Fles – Een Duurzame Filosofie
Bij Au Pied du Mont Chauve staat het streven naar precisie en terroir-expressie centraal. “Mijn doel is om wijnen te creëren die niet alleen de unieke eigenschappen van hun bodem weerspiegelen, maar tegelijkertijd onze ecologische impact verminderen.” Dit betekent dat er met uiterste zorg en respect voor de natuur wordt gewerkt, met als doel een viticultuur die intelligent, doordacht, eerlijk, gezond en toekomstgericht is.
Deze filosofie is diepgeworteld in de visie van Francine Picard, die sinds 2007 de leiding heeft over de familiedomeinen van Famille Picard, waaronder Au Pied du Mont Chauve. Onder haar leiding is het wijngoed getransformeerd en heeft het een massale herstructurering ondergaan. Van de 140 hectare wijngaarden, gelegen in Montagny, Mercurey, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin, worden inmiddels 30 hectare biodynamisch beheerd en de rest volgens strikte biologische principes.
De overtuiging van Francine Picard is helder: excellence is de enige drijvende kracht die ons uit onze comfortzone haalt. Dit betekent continu kritisch nadenken over de impact van elke handeling, met oog op de generaties die na ons komen. Klimaatverandering is een realiteit, en elke beslissing, hoe klein ook, wordt zorgvuldig overwogen. “Het heeft geen zin om te produceren als we niet nadenken over de gevolgen van onze acties voor de toekomst.”
Biodynamische Wijnbouw: Puur en Authentiek
De wijngaarden van Au Pied du Mont Chauve worden al jarenlang volledig biodynamisch beheerd. Dit houdt in dat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, en dat de natuurlijke ritmes van de natuur – zoals maanstanden en kosmische invloeden – worden gevolgd. Door deze duurzame aanpak ontwikkelen de druiven zich op de meest pure en authentieke manier. De vinificatie gebeurt met minimale interventie, zodat elke wijn de essentie van zijn terroir maximaal kan uitdrukken.
Elke stap in het proces, van snoeien tot oogsten, van vinificatie tot rijping, wordt met uiterste precisie uitgevoerd door een toegewijd team van wijnmakers. Kennisdeling en voortdurende training staan centraal binnen het domein, omdat de kwaliteit van de wijn direct afhangt van de zorgvuldigheid en expertise van de mensen die eraan werken.
Precisie, Elegantie en Karakter
De wijnen van Au Pied du Mont Chauve worden gekenmerkt door een ongeëvenaarde precisie, finesse en balans. Door de natuurlijke vinificatiemethode ontwikkelen de wijnen zich op een elegante, gelaagde manier, waarbij de invloed van het terroir volledig tot uiting komt. De perfect gecontroleerde rijping, vaak in Franse eikenhouten vaten, geeft de wijnen een indrukwekkende diepte en complexiteit, zonder dat het hout overheerst.
Het resultaat? Wijnen die delicaat, expressief en puur zijn, met een verbluffende harmonie tussen frisheid, mineraliteit en kracht. Dit zijn geen wijnen die simpelweg volgen in de voetsporen van de Bourgondische traditie – ze herdefiniëren haar, met een vooruitstrevende visie die de schoonheid van het verleden combineert met de innovatie van de toekomst.
Bij Au Pied du Mont Chauve draait alles om passie, vakmanschap en respect voor de natuur. Hier worden geen concessies gedaan aan kwaliteit – alleen het allerbeste is goed genoeg. Dit wijnhuis is een absolute must voor liefhebbers van verfijnde, biodynamische topwijnen uit de Bourgogne.
Gérard Bertrand (FR)
Frankrijk / Languedoc-Roussillon / Domaine de Cigalus
De geboorte van een passie voor wijn en biodynamica
Het was in 1975, in de wijngaarden van Château de Villemajou in het hart van de Corbièresdat Gérard Bertrand oogstte zijn eerste druiven en ontdekte zijn passie voor wijn. Hij vervolmaakte zijn leertijd gedurende twaalf jaar aan de zijde van zijn vader Georges Bertrand.
We zijn nu in de vierde generatie wijnbouwers, van Paule naar Georges, dan Gérard Bertrand en ten slotte Emma & Mathias.
Diep gehecht aan de waarden van prestatie en uitmuntendheid, geleerd op het rugbyveld, zet Gérard Bertrand zijn zoektocht voort om de beste terroirs van zijn regio te onthullen en wereldwijd te promoten. Het was in deze geest dat hij het familiebedrijf op Domaine de Villemajou overnam na de toevallige dood van zijn vader in 1987. Vijf jaar later richtte hij het wijnbedrijf Gérard Bertrand op om een reeks wijnen uit Zuid-Frankrijk te ontwikkelen.
In de daaropvolgende jaren koopt hij Domaine de Cigalus en de Château Laville Bertrou.
De nieuwe klompjes en de verrijking van de diversiteit van de Gérard Bertrand-wijnen
De aankoop in 2002 van Château l'Hospitalet in het natuurpark La Clape, tussen het Romeinse Narbonne en de Middellandse Zee, gaf Gérard Bertrand een nieuwe dimensie.Sindsdien is het grote verhaal voortgezet en hebben nieuwe klompjes van emblematische terroirs uit de Languedoc de visie en diversiteit van de wijnen van Gérard Bertrand verrijkt: Domaine de l'Aigle, Château la Sauvageonne , Kasteel La Soujeole , Clos d'Ora , Clos du Temple, Château les Karantes Château Aigues-Vives , Cap Insula wijnhuis, Château des 2 Rocs , Château de Tarailhan en Domaine de l'Estagnère.
Domaine de Cigalus / Pays d'Oc
Geschiedenis van het landgoed
In het hart van de Corbières, op het terroir van de Fontfroide ("koude bronnen"), profiteert Domaine de Cigalus van de verfrissende effecten van deze unieke omgeving, die het een grote vrijheid geeft op het gebied van ampelografie, met een keuze van de vroegst en laatst rijpende druivensoorten.
Gérard Bertrand heeft de toewijding van de vorige eigenaar voor een heterogene keuze van rode (Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, Caladoc, Syrah, Mourvèdre en Carignan) en witte (Chardonnay, Viognier, Sauvignon) wijnen behouden, om uitzonderlijke, resoluut atypische wijnen te produceren.
Karakter en natuur
Gérard Bertrand woont met zijn gezin op het domein en experimenteert sinds 2002 met biodynamische wijnbouw, 'de homeopathie van de aarde', samen met Gilles de Baudus en Richard Planas.
Vijftien jaar na de omschakeling drukt elke Cigalus-wijn een assertieve persoonlijkheid uit met een grote elegantie.
Roc de l'Abbaye (FR)
Frankrijk / Loire / Sancerre
De Geschiedenis
Tijdlijn van Saint-Satur en Domaine du Clos du Roc
203 n.Chr.
- Heilige Satur: Christelijke martelaar die sterft in Carthago. Zijn relieken worden overgebracht naar de kerk van Saint Pierre in het dorp dat bekend zal worden als Saint-Satur.
1034
- Oprichting van de Abdij: Graafess Mathilde, de meesteres van het dorp, richt de Abdij van Saint-Satur op om Augustijnse kanunniken te huisvesten.
1450
- Oprichting van Domaine du Clos du Roc: Na de Honderdjarige Oorlog richt de Abdij van Saint-Satur Domaine du Clos du Roc op op 4 hectare van een flint (Silex) terroir gericht op het zuiden, beschouwd als de wieg van de Sancerre-appellatie. De dichter François Villon bezoekt de abdij en drinkt wijn van de Clos du Roc-wijngaarden.
1722
- Wijnproductie: In Boisgibault, Tracy-sur-Loire, oogst wijnmaker André Mollet al Blanc Fumé (nu bekend als Sauvignon Blanc) en Chasselas.
1900
- Phylloxera-crisis: Aan het einde van de 19e eeuw verwoest Phylloxera de Franse wijngaarden. Alexandre Mollet herplant het familiegoed in Tracy-sur-Loire en wordt burgemeester van het dorp (1908-1920).
1946
- Oprichting van Cave Coopérative: Paul Mollet, de grootvader van Florian, keert terug van zijn gevangenschap in Duitsland en richt samen met andere wijnbouwers van de appellatie Pouilly-Fumé de Cave Coopérative de Pouilly-sur-Loire op. Hij blijft de directeur tot 1970 en beheert ondertussen het familiegoed, en wordt later burgemeester van Tracy-sur-Loire (1971-1977).
1954
- Herplanting van Clos du Roc: Pierre Maudry, de grootvader van Florian van moederszijde, herplant de vier hectare van Clos du Roc in het dorp Saint-Satur.
1973
- Gezinsfusie: Jean-Paul Mollet (de zoon van Paul) trouwt met Rose-Marie Maudry (dochter van Pierre Maudry), waarmee ze hun twee familiebedrijven samenvoegen onder de naam Domaine du Clos du Roc.
2000
- Florian neemt het over: Florian, de zoon van Jean-Paul, begint met het beheren van het familiegoed. Hij bouwt een moderne kelder naast het Clos du Roc-perceel en breidt het goed uit tot 17 hectare. Florian’s expertise leidt tot wijnen die bekend staan om hun frisheid, mineraliteit en verfijnde aroma’s.
2020 - Heden
- Voortdurende Erfenis: Saint-Satur blijft beroemd om zijn oude abdij en zijn flint-terroir langs de Loire. Domaine Roc de l’Abbaye, nog steeds beheerd door de familie Mollet, blijft het iconische ‘Clos du Roc’-perceel cultiveren en toont enkele van de beste voorbeelden van flint-terroirs in de regio.
Als je verdere aanpassingen of uitleg nodig hebt over specifieke gebeurtenissen of aspecten, laat het me gerust weten!
De Wijngaarden
De wijngaard van 11,5 hectare in de Sancerre-appellatie bestaat uit 12 percelen (zie de interactieve kaart op de website van Roc de l'Abbaye), verspreid over 5 gemeenten: Bannay, Ménétréol, Saint-Satur, Sancerre en Thauvenay, met een flint-terroir.
- Oppervlakte:
- 10 hectare beplant met Sauvignon Blanc
- 1,5 hectare beplant met Pinot Noir
De percelen met Pouilly-Fumé bevinden zich nabij het wijnbouwdorp Boisgibault (dat deel uitmaakt van Tracy-sur-Loire), waar de familie Mollet vandaan komt.
- Oppervlakte:
- 6 hectare volledig beplant met Sauvignon Blanc-druiven.
Domaine de la Rouvière (FR)
Frankrijk / Provence / Puget-Ville (St. Tropez)
Authentieke Provence
Gelegen in het hart van de Provence, nabij het charmante Puget-Ville en op slechts een uur rijden van Saint-Tropez, bevindt zich het familiewijnhuis Domaine de la Rouvière. De naam van het domein is ontleend aan de eeuwenoude eikenbomen, lokaal bekend als "rouves", die het landschap sieren. Momenteel staat de vijfde generatie wijnmakers aan het roer, waarbij traditie en innovatie hand in hand gaan.
Het domein beslaat 122 hectare, waarvan 44 hectare wijngaarden. Hiervan liggen 40 hectare binnen de AOP Côtes de Provence en 4 hectare in het prestigieuze terroir van Pierrefeu, een van de vier erkende crus van de regio. De wijngaarden profiteren van een uniek microklimaat op 250 meter hoogte, beschermd door omliggende heuvels en gekoeld door de mistralwind. De steenachtige kleigrond slaat overdag warmte op en geeft deze 's nachts af, wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven.
Domaine de la Rouvière staat bekend om zijn elegante roséwijnen, waaronder de "Prestige" (ook wel "Parcelle Serre-Menu" genoemd), een blend van Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Rolle. Deze wijnen worden 's nachts geoogst om de frisheid te behouden en vervolgens gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een licht zalmroze rosé met aroma's van rijpe grapefruit, limoen en rood fruit, verpakt in een karakteristieke fles met een luxe uitstraling.
Naast rosé produceert het domein ook witte en mousserende wijnen, allemaal met dezelfde toewijding aan kwaliteit en respect voor het terroir. Domaine de la Rouvière biedt een authentieke expressie van de Provence, waar zon, traditie en vakmanschap samenkomen in elke fles.
Hierbas Locas (ES)
Spanje / Valencia
Een Betrouwbaar Spaans Wijnhuis
Hierbas Locas is een gerenommeerd wijnhuis gevestigd in Spanje, bekend om zijn focus op traditionale wijnproductie. Met wijngaarden verspreid over belangrijke wijngebieden, produceert het huis wijnen die de kenmerken van het lokale terroir weerspiegelen.
Duurzaamheid en Wijngaarden
Het wijnhuis legt de nadruk op duurzame wijnbouwmethoden, waarbij biologisch beheer centraal staat in hun bedrijfsvoering. De wijngaarden zijn beplant met zorgvuldig geselecteerde inheemse druivensoorten die goed gedijen in het lokale klimaat, resulterend in een breed scala aan smaken en stijlen.
Vinificatie Proces
Bij Hierbas Locas wordt de wijnproductie gekenmerkt door een combinatie van moderne en traditionele technieken. Dit proces omvat de zorgvuldige selectie van druiven en een gestandaardiseerde vinificatie in goed uitgeruste kelders. Hierdoor is het wijnhuis in staat om de kwaliteit van hun producten consistent te waarborgen, met een focus op zowel rode als witte wijnen.
Proefervaring
Hierbas Locas biedt ook proeverijen en rondleidingen aan voor bezoekers die meer willen leren over hun wijnen en het productieproces. Deze activiteiten zijn gericht op het bieden van inzicht in de werkwijze van het wijnhuis en het versterken van de connectie met de consument.
Conclusie
Met een focus op duurzaamheid, kwaliteitscontrole en de productie van diverse wijnen, is Hierbas Locas een solide keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar authentieke Spaanse wijnen.
Castell del Remei (ES)
Spanje / Catelonië / Costers del Segre
De wijnmakerij
Castell del Remei is een eeuwenoude wijnkelder gelegen op een historisch landgoed met de oorsprongsbenaming Costers del Segre, waar de eerste overblijfselen van wijnbouwactiviteiten dateren uit 1780.
Het is de oudste wijnmakerij van Catalonië op het gebied van de productie en etikettering van gerijpte wijnen. Ook is de eerste Catalaanse wijnmakerij gebouwd volgens het Bordeaux-model omgeven door wijngaarden.
De wijnmakerij wordt gevoed met de druiven die op het terrein worden verbouwd en met percelen op wijngaarden van andere eigenaren in de nabijgelegen bergen. Onder leiding van de eigenaard en wijnmaker Tomàs Cusiné, erkend oenoloog en beschouwd als een van de beste wijnassembleurs van het land.
De belangrijkste kenmerken van Castell del Remei als wijnregio zijn net zo interessant als de lange geschiedenis en de erfgoedwaarde van het complex, die een ongeëvenaarde combinatie vormen met de wijnbouwregio's van Zuid-Europa.
De standplaats is gelegen in het dorp Penelles, (Lleida), ongeveer 120 km van de stad Barcelona.
Het landgoed, klimaat, ligging van de percelen, installatie en wijnkelder
Het landgoed, ideaal voor de wijnproductie, heeft een mediterraan/continentaal klimaat: een breed scala aan temperatuurvariaties, met echt koude winters en hete zomers; weinig regenval en een relatief gemiddelde luchtvochtigheid.
In deze regio overheersen de westen- en noordwestenwinden en worden in de lente geaccentueerd. Het meest gewaardeerd is de marinade, die tijdens de warmste zomeravonden de druiven kan verfrissen. Een andere bijzonderheid is de aanhoudende mist in de winter.
De bodems van het landgoed zijn overwegend klei/kalkhoudend. De percelen op de wijngaarden liggen op de bodem van de Centrale Depressie tijdens het Kainozoïcum en bevinden zich in vruchtbare bodems met voornamelijk alluviale samenstelling. Het wijngoed heeft 100 hectare aan wijngaarden. De teelt van een groot deel van de wijnstokken (80%) vindt plaats in de bergen nabij Castell del Remei, op grote hoogte (tussen 700 en 800 meter), op leemachtige bodems (leemzandgrond of kleileem) met veel grind dat een goede drainage mogelijk maakt.
Wat betreft de variëteitsamenstelling, omvat het de autochtone variëteiten zoals Grenache, tempranillo, cariñena, trepat, malvasia en macabeo en die van Franse oorsprong die door Castell del Remei in de 19e eeuw in Spanje werden geïntroduceerd, zoals cabernet sauvignon, shiraz, chardonnay en witte sauvignon.
De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is meer dan 25 jaar en de wijngaarden lopen door trellis, met een dubbel cordonsysteem (Royat Doble), en een plantdichtheid tussen 4.000 en 5.000 planten/hectare.
De originele installaties van de wijnmakerij zijn samengesteld uit een totale oppervlakte van 5.500 m2 en zijn verdeeld over zes halfvrijstaande gebouwen, gebouwd op steen, met een stalen ijzeren structuur en 100 cm dikke muren.
Momenteel heeft de vatenkelder ongeveer 1.000 vaten (Frans en Amerikaans eiken, 50%), terwijl de wijnmakerij is uitgerust met roestvrijstalen tanks met een zelfgecontroleerd temperatuursysteem, pneumatische pers en andere technische hulpmiddelen van de laatste generatie die het mogelijk maken om meer dan een miljoen flessen wijn per jaar te verwerken.
Alle wijngaarden van Castell Del Remei worden biologisch beheerd.
Castell del Remei promoot het onderzoek op het gebied van wijnbouw en oenologie en bodemvruchtbaarheid.
Fuentespina (ES)
Spanja / Ribera del Duero / Fuentespina
Wijnhuis Fuentespina: Een Reis Door de Ribera del Duero
Wijnhuis Fuentespina, waar traditie en innovatie samensmelten in een betoverende ervaring die de essentie van de Ribera del Duero vangt. Gelegen in een van Spanje's meest prestigieuze wijngebieden, zijn de wijngaarden een schatkamer van smaak, geschiedenis en elegantie.
Wijngaarden: De Hartslag van Fuentespina
Met ongeveer 100 hectare zorgvuldig bewerkte wijngaarden, is Fuentespina een waar testament van passie en toewijding aan de wijnbouw. Elke perceel is geplant op een rijke leembodem, doordrenkt met klei en kalksteen, waardoor onze druiven het unieke terroir van de Ribera del Duero weerspiegelen. De kroonjuwelen van de wijngaarden zijn de statige Tempranillo druiven, bijgestaan door andere authentieke variëteiten die de regio te bieden heeft.
De Kunst van Wijnmaken
In dit wijnhuis combineren ze moderne technologie met traditionele technieken om wijnen te creëren die zowel authentiek als innovatief zijn. Het fermentatieproces gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden, zodat de natuurlijke smaken en aroma’s perfect tot hun recht komen. De wijnen rijpen vervolgens in zorgvuldig geselecteerde Franse en Amerikaanse eiken vaten, wat bijdraagt aan de complexiteit en karakter van elke fles.
De Wijnen: Een Smaakreis
Bij Fuentespina nodigen ze je uit om een diverse array aan wijnen te ontdekken. Van levendige en fruitige rode wijnen die je zintuigen prikkelen, tot aangename witte wijnen die een frisse tegenhanger bieden — elke slok vertelt een verhaal. De wijnen zijn niet alleen een genot om te drinken, maar ook een eerbetoon aan de traditie en de passie van de wijnmakers.
Duurzaamheid en Toewijding aan de Toekomst
Zij geloven dat goede wijn hand in hand gaat met milieuvriendelijkheid. Daarom zetten zij zich in voor duurzame landbouwpraktijken die de schoonheid van de omgeving respecteren. Ze zijn er vast van overtuigd dat de beste wijnen voortkomen uit een harmonieuze relatie met de natuur.
Erkenning en Trots
De aandacht voor detail en hun streven naar perfectie zijn niet onopgemerkt gebleven. Fuentespina heeft talloze onderscheidingen en erkenningen ontvangen, zowel nationaal als internationaal. De wijnen zijn een bewijs van de rijke wijntraditie die de Ribera del Duero zo bijzonder maakt.
Château Purcari (MD)
Moldavië / Ștefan Vodă / Purcari
De adellijke geschiedenis van Chateau Purcari gaat terug tot 1827 toen de keizer van Rusland Nicolaas I een speciaal decreet uitvaardigde waarin het landgoed werd erkend als het eerste officiële wijnhuis in Bessarabië, dat tegenwoordig bekend staat als Moldavië. Op slechts 30 km van de Zwarte Zee geniet dit wijnhuis van ideale omstandigheden voor het maken van eersteklas wijn. Dit werd al in 1847 gerealiseerd toen de Negru de Purcari wijn van het landgoed een gouden medaille kreeg op de landbouwtentoonstelling van Bessarabië. Enkele decennia later werd deze wijn ook bekroond met een gouden medaille op de wereldtentoonstelling van Parijs, waardoor hij naast de beste Bordeaux-wijnen van Frankrijk kwam te staan.
Het bedrijf vandaag de dag
Rond de eeuwwisseling herbeplantte Château Purcari 250 hectare wijngaarden en installeerde het de modernste technologie in de wijnmakerij. Als de meest prestigieuze exporteur van Moldavië is Purcari een leider geweest in de internationale ontwikkeling van het land en heeft het ruim 25 markten aangeboord, waaronder de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Tsjechië, China, Polen en de Baltische landen.
In 2010 lanceerde het bedrijf Alb de Purcari - een nieuwe vintage die een aantal internationale prijzen en erkenning heeft gewonnen.
In 2012 werd de Purcari-collectie uitgebreid met ijswijn, gemaakt van bevroren Muscat Ottonel- en Traminer-druiven. Vanwege zijn uitstekende prestaties op het gebied van wijnmaken en het promoten van het imago van Moldavië in het buitenland, ontving Purcari Winery de Grand Prix voor wijnmaken van de regering van Moldavië.